ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پایان تراژیک ملت‌هایی که خود را خلع سلاح کردند+ تصاویر | تجربه متفاوت طالبان ایالات متحده آمریکا

پایان تراژیک ملت‌هایی که خود را خلع سلاح کردند+ تصاویر | تجربه متفاوت طالبان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از فارس، شرط اشغالگران صهیونیست در ازای تنها موافقت با ورود به مذاکرات آتش‌بس در غزه، یعنی خلع سلاح مقاومت در این منطقه که در چارچوب طرح پیشنهادی مصر به حماس علنی شد، یادآور نمونه‌های تاریخی است که ملت‌هایی که در لحظات حساس، با وعده‌ها و ضمانت‌های کتبی برای محافظت از آن‌ها به تسلیم سلاح خود رضایت دادند اما واقعیت این است که در هر نمونه، نتیجه فاجعه‌بار بود.
پیشنهاد خلع سلاح حماس در غزه در حالی طرح شده که در غزه هیچ نوع سلاح سنگینی وجود ندارد؛ نه هواپیما، نه تانک، نه موشک‌های بالستیک و نه پهپادهای پیشرفته.
سلاح‌های موجود در غزه طبق قوانین بین‌المللی به‌عنوان سلاح‌های دفاعی سبک یا سلاح‌های پلیسی طبقه‌بندی می‌شوند، از جمله بمب‌های دست‌ساز، آرپی‌جی، الیاسین و الغول که به‌صورت بومی تولید می‌شوند.
ناظران می گویند که قرار دادن این شرط برای پایان جنگ به این معناست که اشغالگران و حامی آمریکایی آن‌ها به دنبال تداوم جنگ هستند، نه پایان آن. این نشان می‌دهد که هدف آن‌ها ادامه طرح کشتار برای کشتار و نسل‌کشی است، نه فقط کوچ اجباری بدون وارد آمدن کوچک‌ترین آسیبی به یک سرباز اسرائیلی.
روزنامه عربی‌ 21 نیز یادداشتی با همین محور منتشر کرده و طی آن به نمونه‌های تاریخی اشتباه بر زمین گذاشتن سلاح در مقابل دشمن اشاره کرده است.
سازمان آزادی‌بخش فلسطین نخستین نمونه‌ای که به ذهن می‌رسد، سازمان آزادی‌بخش فلسطین است که در سالهای دهه 1980 میلادی پس از محاصره بیروت، با تسلیم تسلیحات سنگین خود موافقت کرد تا خروج امنی از لبنان داشته باشد و از طریق کشتی‌ها به دور از مرزهای فلسطین اشغالی منتقل شود.
اما تنها چند روز پس از آن، کشتار صبرا و شتیلا رخ داد. این حادثه در حافظه فلسطینی‌ها به‌عنوان یادآوری اهمیت سلاح مقاومت به‌عنوان خط قرمز، به ویژه در برابر دشمنی که به توافق‌نامه‌ها و تعهدات پایبند نیست، باقی مانده است.

ایرانیان جهان

از دیگر نمونه‌های تاریخی طی دهه‌های گذشته، می‌توان به اوکراین و مسلمانان بوسنی در سربرنیتسا اشاره کرد که در دام خلع سلاح در ازای ضمانت‌های بین‌المللی گرفتار شدند، اما نتیجه فاجعه‌بار و هزینه آن بسیار سنگین بود.
اما در مقابل، طالبان در افغانستان به‌عنوان نمونه‌ای موفق ظاهر شد که تمامی پیشنهادات مشابه برای خلع سلاح را حتی در شرایط ضعف خود رد کرد و نتیجه به نفع آن‌ها در لحظه‌ای سرنوشت‌ساز رقم خورد.

ایرانیان جهان

زرادخانه هسته‌ای اوکراین و دام برچیدن آن پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، اوکراین یک زرادخانه هسته‌ای عظیم را به ارث برد که شامل حدود 1700 کلاهک هسته‌ای راهبردی و هزاران سلاح هسته‌ای تاکتیکی، به‌علاوه موشک‌های قاره‌پیما و بمب‌افکن‌های راهبردی بود.
با وجود اینکه این تسلیحات در خاک اوکراین مستقر بود، کنترل واقعی آن‌ در دست روسیه باقی ماند، به دلیل سیستم‌های رمزگذاری و روش‌های پرتاب و ...
پس از استقلال اوکراین، این کشور تحت فشارهای شدید بین‌المللی از سوی ایالات متحده، روسیه و دیگر کشورها قرار گرفت تا از تسلیحات هسته‌ای خود دست بکشد و به معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای به‌عنوان یک کشور غیرهسته‌ای بپیوندد. به اوکراین وعده داده شد که این اقدام گامی به سوی تقویت امنیت جهانی خواهد بود.
در سال 1994، اوکراین «توافقنامه بوداپست» را با ایالات متحده، روسیه و بریتانیا امضا کرد و تعهد داد که تمامی زرادخانه هسته‌ای خود را به روسیه تحویل دهد. در ازای این تعهد، طرف‌های امضاکننده تضمین دادند که به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین احترام بگذارند و از استفاده یا تهدید به استفاده از زور علیه اوکراین خودداری کنند.
تا سال 1996، اوکراین انتقال تمامی کلاهک‌های هسته‌ای استراتژیک خود به روسیه را تکمیل کرد و سکوی‌های پرتاب نیز با کمک مالی آمریکا از طریق برنامه خلع سلاح منهدم شدند. با وجود اینکه اوکراین به خاطر این اقدام مورد تمجید بین‌المللی قرار گرفت، در سال‌های بعد هزینه سنگینی برای این تصمیم پرداخت کرد.

ایرانیان جهان

اوکراین در ادامه، قربانی آشفتگی‌های سیاسی در طول سال‌های گذشته شد، آن هم به دلیل دخالت‌های خارجی از سوی اروپا و روسیه. این کشور وارد وضعیت هرج‌ومرج شد و رئیس‌جمهور طرفدار مسکو با اعتراضاتی که خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا بودند، برکنار شد.
در سال 2014، روسیه به طور ناگهانی به شبه‌جزیره کریمه حمله نظامی کرد، کنترل کامل آن را به دست گرفت و برای ساکنان آن همه‌پرسی برگزار کرد تا به روسیه بپیوندند.
ضعف اوکراین به همین جا ختم نشد. مناطق شرقی کشور با جمعیت روس‌تبار اعلام جدایی از کی‌یف کردند و سال‌ها درگیر نبردهای شدید شدند. این مناطق جمهوری‌های مستقلی تشکیل دادند که با مسکو متحد شدند. این وضعیت در نهایت به حمله نظامی ناگهانی روسیه به اوکراین در سال 2022 منجر شد که تا امروز ادامه دارد و خسارات گسترده‌ای به کشور وارد کرده است. با وجود حمایت کامل آمریکا در دوران جو بایدن، اوکراین اکنون با عقب‌نشینی دولت دونالد ترامپ و تلاش برای خروج از جنگ مواجه است.
بوسنی؛خلع سلاح به کشتار جمعی منجر شد در جریان جنگ بوسنی و هرزگوین، سازمان ملل متحد در سال 1993 شهر سربرنیتسا را به‌عنوان «منطقه امن» اعلام کرد، البته به شرط خلع سلاح نیروهای بوسنیایی در این منطقه که شامل تسلیحات سنگین نیز می‌شد، همراه با وعده‌ای از سوی نیروهای بین‌المللی برای حفاظت از مردم.
نیروهای بوسنیایی، با تکیه بر این وعده‌های سازمان ملل، برای حفاظت از غیرنظامیان و جلوگیری از حرکت نیروهای صرب بوسنی و پایان دادن به محاصره، سلاح‌های خود را تسلیم کردند و نیروهای بین‌المللی نظارت بر این خلع سلاح را بر عهده گرفتند و سربرنیتسا به منطقه‌ای آرام، امن و عاری از جنگ تبدیل شد.

ایرانیان جهان

اما در مقابل در این توافق، نیروهای صرب بوسنی مجبور به خلع سلاح نشدند و تنها از آن‌ها خواسته شد تا محاصره این منطقه را رفع کرده و تسلیحات سنگین خود را خارج از شهر نگه دارند.
تا سال 1995، با خلع قدرت دفاعی بوسنیایی‌ها، در حالی که نیروهای سازمان ملل نقش تماشاگر را ایفا کردند، نیروهای صرب بوسنی شهر سربرنیتسا را تصرف کردند و کشتاری وحشیانه مرتکب شدند که در آن، حدود 10 هزار مسلمان بوسنیایی کشته شدند. علاوه بر این، تجاوزات گروهی، ناپدید شدن اجباری و گورهای ‌جمعی نیز رخ داد که هنوز هم در حال کشف هستند. بیشتر قربانیان این کشتار مردان و پسران بودند.
این فاجعه در برابر دیدگان نیروهای بین‌المللی که در مواضع خود باقی ماندند و اقدامی برای نجات ساکنانی که برای امنیت خود سلاحشان را تسلیم کرده بودند، انجام ندادند، به وقوع پیوست.
طالبان: خلع سلاح خط قرمز است پس از حمله ایالات متحده آمریکا به افغانستان و گسترش کنترل آن با همکاری گروهی که به «ائتلاف شمال» معروف بود، در سراسر کشور، نیروهای طالبان از شهرها به سمت کوه‌ها عقب‌نشینی کردند. آمریکایی‌ها تلاش کردند با ارائه پیشنهادات جذاب، طالبان را به خلع سلاح وادار کنند و آن‌ها را به مشارکت در فعالیت‌های سیاسی و درخواست عفو از قبایل ترغیب کنند.
در سال 2004، سفیر آمریکا در افغانستان زلمی خلیل‌زاد به مبارزان طالبان پیشنهاد داد که سلاح‌های خود را تسلیم کنند و در ازای آن عفو دریافت کنند. او همچنین از مبارزان طالبان خواست تا با بزرگان قبایل و نیروهای ائتلاف ارتباط برقرار کنند، وفاداری خود را اعلام کنند و سلاح‌هایشان را زمین بگذارند، و در مقابل، هدف حملات قرار نخواهند گرفت.

ایرانیان جهان

خلیل‌زاد دعوت خود را به طالبان برای توقف جنگ‌های چریکی ادامه داد، با این استدلال که چنین جنگ‌هایی با اسلام و اراده مردم افغانستان در تضاد است. این دعوت‌ها در اوج قدرت آمریکا در افغانستان و همچنین قدرت متحدان آمریکایی از دیگر اجزای جامعه افغان انجام شد. با این حال، طالبان این درخواست‌ها را کاملاً نادیده گرفت.
با این وجود، با افزایش عملیات طالبان و وارد کردن خسارات سنگین به آمریکا و همچنین به دولت افغانستان که مورد حمایت واشنگتن بود، ایالات متحده شروع به فکر جدی درباره خروج از منطقه کرد.
واشنگتن پیشنهاد کرد که طالبان در ازای مذاکرات برای خروج نیروها، سلاح‌های خود را کنار بگذارد، اما طالبان این پیشنهاد را نیز به‌طور کامل رد کرد.

ایرانیان جهان

در نهایت ایالات متحده به ایده مذاکره با دشمن سرسخت خود در افغانستان تن داد و مذاکرات عملاً در سال 2018 آغاز شد. این مذاکرات بر درخواست آمریکا مبنی بر عدم استفاده از افغانستان به‌عنوان پایگاهی برای تهدید منافع آمریکا یا بین‌المللی متمرکز بود.
در مقابل، آمریکا به خروج کامل از افغانستان و بررسی مسئله تحریم‌ها متعهد شد، بدون اینکه به موضوع خلع سلاح طالبان یا بازسازی ساختار آن‌ اشاره کند.
در سال 2020، توافقی در دوحه برای خروج نیروهای آمریکایی و خارجی از افغانستان طی 14 ماه به امضا رسید، با ضمانت‌هایی مبنی بر عدم تعرض به نیروها در زمان خروجشان از کشور.
در نهایت، در سال 2021، آخرین سرباز آمریکایی کابل را ترک کرد و نظامی که واشنگتن طی 14 سال ساخته بود، با فرار رئیس‌جمهور افغانستان اشرف غنی، فروپاشید. ارتش و تمامی نهادهای دولتی متلاشی شدند و طالبان بار دیگر قدرت را به دست گرفت و بدون هیچ درگیری‌ای وارد پایتخت شد.
گذاشتن سلاح بر زمین و رفتن به مذاکره حماقت است حال امروزه، بحث درباره خلع سلاح مقاومت در غزه در جریان مذاکرات قاهره، که با هدف توقف آتش‌بس و توافق جدید برای تبادل اسرا با اشغالگران انجام می‌شود، مطرح می‌شود.
امری که با واکنش گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی شده و آنها شروع به یادآوری اظهارات تاریخی رهبران مقاومت فلسطین در این زمینه کرده و آن‌ را با هشتگ «سلاح ما - کرامت_ما» بازنشر می‌کنند. برخی نیز پیشنهاد تسلیم سلاح را «شوخی بی‌مزه» توصیف می‌کنند.
از جمله اظهارات تاریخی منتشرشده، ویدیویی از شهید صلاح خلف (ابو ایاد) است که در آن می‌گوید: «چه کسی در دنیا اینقدر احمق است که سلاحش را زمین بگذارد و بعد برود مذاکره کند».
کد خبر 938135 منبع: فارس برچسب‌ها خبر ویژه روسیه سلاح افغانستان طالبان ایالات متحده آمریکا اوکراین

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1408632/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتلتیک بلیبائو 2-0 رنجرز؛ شیرهای باسکی اتوبوس دفاعی گلاسکو را پنجره کردند

آینتراخت فرانکفورت (1) 0-1 (2) تاتنهام؛ صعود شیرین آنژ و رفقا در خاک آلمان

انفجار در سایت آزمایش موشکی آمریکا

حضور‌ 8 المپین و مدال آور جهانی در رقابت‌های انتخابی کشتی فرنگی آمریکا

تیراندازی در دانشگاه فلوریدا آمریکا/ 5 نفر کشته شدند

دیدار نخست وزیر عراق با الجولانی

مردم کره جنوبی و ژاپن در سال 2024 یوتیوب را به نتفلیکس ترجیح دادند

داور سابق فوتبال آلمان: گل اول اینتر به بایرن مونیخ باید مردود اعلام می‌شد

خشم چینی‌ها از بی‌احترامی به درگذشت بوپندزا!

ادعا‌ها و اظهارات تازه ترامپ درباره ایران

حمله هوایی آمریکا به یمن

اوکراین، طرح صلح نماینده آمریکا را روایت روسیه خواند

رایزنی تلفنی وزرای خارجه آمریکا و روسیه

واکاوی آخرین موضع ترامپ درباره مذاکرات ایران؛ آمریکا به دنبال برچیدن «صنعت» هسته‌ای ایران نیست

ترامپ: من می‌خواهم ایران در آرامش باشد | من مردم ایران را می‌شناسم، آنها فوق‌العاده باهوش و موفق هستند

سه دلیل نارضایتی نتانیاهو از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان

7 عاملی که می‌تواند باعث شکست مذاکرات ایران و آمریکا شود/ اهداف واگرا و خواسته‌های غیر قابل مذاکره

سازمان ملل: مذاکرات ایران و آمریکا را از نزدیک دنبال می‌کنیم/ امیدواریم به نتایج مثبت منجر شود

بیانیه وزارت امور خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا

رمزگشایی از سفر وزیر دفاع عربستان به تهران در آستانه مذاکرات

نیویورک تایمز: حمله اسرائیل به ایران با مخالفت ترامپ لغو شد

ترکیه و آرایش ژئوپلتیکی جدید در نظم چند قطبی/ خیز آنکارا برای دور زدن اروپا

حمله مجدد آمریکا به یمن

ترامپ: ایران خواهان گفت‌و‌گو است

پشت پرده سفر وزیر خارجه عربستان به ایران چه بود؟

تحریم های جدید آمریکا علیه یمن

نیمه‌نهایی جذاب لیگ کنفرانس اروپا؛ فیورنتینا و رئال بتیس به‌هم رسیدند

تیفوی انگیزشی شیاطین سرخ: افتخار آفرینی منچستریونایتد در سطح اروپا هرگز متوقف نخواهد شد / عکس

مولر می‌خواست با آچربی کتک‌کاری کند! (عکس)

دستور عجیب و خنده دار طالبان به مردم سوژه شد

ادعای جنجالی ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد!

اظهارات جدید ترامپ درباره مردم ایران!

ترامپ مدعی اشتیاق ایران برای مذاکره شد و تهدید هم کرد/ ما نمی‌خواهیم صنعت یا سرزمینشان را از آن‌ها بگیریم فقط نمی‌خواهیم که آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند + فیلم

ابهام در زمان مذاکرات ایران و آمریکا/ آیا نشست رم زودتر برگزار می‌شود؟

سازمان ملل: از نزدیک مذاکرات ایران و آمریکا را دنبال می‌کنیم

چرا رم ایستگاه دوم مذاکرات ایران و آمریکا شد؟

خبرنگار آمریکایی: زمان دقیق دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا مشخص نیست

ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد/ مردم ایران فوق العاده باهوشند

سازمان ملل: امیدواریم دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا نتایج مثبتی داشته باشد

حملات جنگنده‌های آمریکا به صنعا

افزایش قیمت نفت پس از تهدید ترامپ

تداوم حملات آمریکا علیه یمن

عراقچی: پوتین را از روند گفت‌وگوهای تهران و واشنگتن آگاه کردم/ پوتین من را در جریان روند مذاکرات روسیه و آمریکا قرار داد

ایرانیان چگونه مردمی هستند؟

روادید تیم مذاکره کننده ایرانی برای سفر به رم صادر شد

انفجار سهمگین در سایت آزمایش موشکی آمریکا – آفتاب نو | اخبار ورزشی

فارن پالیسی: نتانیاهو جنگ دوم غزه را آغاز کرده است؟

لاوروف و روبیو، تلفنی گفت‌وگو کردند

دیدار نخست‌وزیر عراق با رییس دولت موقت سوریه در دوحه

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد